APA BEZA ANTARA SAKA DAN SIHIR?
( 10 Votes )
Tuesday, 29 December 2015 09:26

APA BEZA ANTARA SAKA DAN SIHIR?

 

Assalamualaikum wbrt.

Ramai antara kita "orang melayu" masih kurang memahami perbezaan di antara gangguan saka dan gangguan sihir. Kedua-dua ini adalah disebabkan oleh gangguan jin atau iblis.

Sihir ada lah gangguan jin yang ditujukan kepada sesaorang dari sesaorang atas niat jahat iaitu untuk menyakiti sesaorang itu. Melalui ahli sihir, jin-jin ahli sihir itu diarah oleh ahli sihir untuk memasuki tubuh sesaorang itu dan mengganggu atau menyakiti tubuh badan mangsa, pemikiran atau emosi mangsa.

Sihir adalah suatu ilmu yang tertua di dalam dunia. Masa zaman nabi-nabi dahulu, sihir telah berleluasa dan Allah swt telah berfirman banyak kali dalam Al Quran mengenai sihir. Di negara barat sihir lebih dikenali dengan nama "black magic", "voodoo", "spritual illness", dll. Sihir di kalangan orang Melayu juga ada banyak jenis seperti ilmu hitam, santau, susuk, pelalau, sihir pengasih, sihir pengasih, busung, dll.

Saka pula ialah jin-jin yang diwarisi oleh sesaorang melalui keturunan. Sekiranya ada ahli keluarga terdahulu (datuk, nenek, moyang) yang mengamalkan ilmu-ilmu yang berasaskan jin atau membela jin, dan bila mereka meninggal dunia, maka jin-jin itu akan mendamping anak dan cucu-cucit dlm keluarga itu dan kadang-kadang tanpa mereka sedari.

Makhluk jin dijadikan oleh Allah swt dengan bersifat taat setia "very loyal" dan sangat patuh kpd tuan mereka. Contoh dlm cerita Nabi Sulaiman as, walaupun Nabi Sulaiman as sudah wafat, jin-jin dibawah kelolaan baginda masih lagi berkhidmat mengerjakan tugas yg diberi kpd mereka. Begitu juga dgn jin-jin yg di bela oleh datuk nenek moyang kita, walaupun tuannya telah meninggal dunia, mereka masih mahu lagi hendak berkhidmat dan jin-jin ini akan memilih anak cucu yg ada sekarang utk menjadi tuan mereka.

Jadi adalah bagus jika sesaorang itu ada menuntut ilmu yg berasaskan jin, maka jin-jin dalam pemeliharaan orang itu perlu dimerdekakan atau dibuang sebelum sesaorang itu meninggal dunia.

Satu keistimewaan makhluk jin, ia diberi keupayaan oleh Allah swt untuk mengecil dan mereka boleh masuk ke dlm saluran darah (artery and vein) badan manusia dan hidup dlm badan manusia bertahun-tahun. Tempat yg selalu mereka tinggal dlm tubuh manusia ialah otak dan tulang belakang (spine). Kenapa mereka memilih otak dan tulang belakang sebab disini terletaknya organ (CPU macam computer) yg mengusai seluruh pergerakan, pemikiran, emosi dan sistem metabolisma manusia.

Bila jin-jin ini berada dlm otak atau di tulang belakang, jin-jin ini akan menguasai urat saraf, pemikiran, emosi dan juga pergerakan sesaorang itu. Sebab itu pesakit sihir atau saka mendapat simton seperti berikut:

- halusinasi (nampak kelibat atau dengar suara),
- sakit seluruh badan,
- tekanan darah yg tidak terkawal,
- sakit dibahagian pinggang, kepala, tengkok dan sendi2,
- badan rasa panas dan seolah ada benda bergerak dlm saloran darah,
- jantung berdebar, sesak nafas,
- hilang keyakinan diri,
- mimpi2 yg pelik (mimpi ular, mimpi menyusukan anak, mimpi jatuh dari tempat tinggi),
- sukar utk tidur lena,
- suka bersendirian dalam dunia dia,
- cepat marah,
- hilang kawalan deria, berbau busuk tanpa sebab,
- kerasukan,
- selalu gelisah dan bimbang (high anxiety), perasaan takut atau sedih tanpa sebab,
- waswas, syak wasangka yg tidak masuk akal,
- bayi menangis tanpa sebab,
- suami dan isteri hilang nafsu atau bertahun-tahun tidak boleh bersama atau isteri rasa sakit bila bersama,
- susah untuk mendapat zuriat,
- isteri yang keguguran tanpa sebab.

 

Jin-jin atau iblis ini akan berada dlm tubuh pesakit sampailah matlamat mereka tercapai. Inilah yg dikatakan gangguan sihir atau saka, permainan jin dan iblis yg sering orang zaman moden sekarang susah hendak percaya, sebab jin-jin dlm tubuh pesakit tidak boleh kita nampak dgn mata kasar, jin-jin ini tidak boleh dikesan melalui ultra sound, X-ray, CT scan atau Petscan. Zaman sekarang semua penyakit atau perkara yg berlaku mesti ada logik dan bukti "evidence based" untuk dipercayai.

Selama 16 tahun pengalaman saya merawat pesakit, saya sangat kasihan pesakit yg bertahun-tahun merana kerana gangguan sihir atau saka. Perubatan moden tidak boleh menolong sebab tidak ada alat perubatan moden yang boleh kenal pasti ada nya jin dlm badan pesakit, dan tidak ada alat perubatan moden yang boleh mengeluarkan jin dari badan pesakit. Simton-simton penyakit gangguan boleh sama dengan simton penyakit medical, jadi ini yang mengelirukan pakar-pakar perubatan.

Pesakit perlu mengenal pasti punca penyakit samada berpunca dari jin dan iblis atau berpunca dari sebab kesihatan atau medical. Sekiranya punca penyakit itu disebabkan oleh jin dan iblis, maka kembalilah kepada Al Quran, ia mempunyai mukjizat sebagai penawar kpd segala penyakit dan kuasa penyembuhan adalah dari Allah swt.

 

Hj Lokman
Pusat Rawatan Al Hidayah

 

21519 395639427311843 8071967156969003909 n1620389 395639390645180 2721108383244394550 n

6867 395639410645178 2432374811796527101 n1929831 395639400645179 3399000429879360726 n

 
Misi Kami
Derma Online
Bayar Online