Penyakit Lemah Tenaga Batin
( 80 Votes )
Thursday, 31 October 2013 13:36

Soalan:

Assalamualaikum Tuan Haji. Saya seorang suami yang berumur 35 tahun dan sudah 8 tahun mendirikan rumahtangga dan masih belum ada zuriat. Saya dan isteri telah pun membuat ujian kesuburan dan kami didapati normal dan tidak mempunyai sebarang masalah fisikal untuk mendapatkan zuriat. Namun setiap kali bersama dengan isteri, saya tidak dapat menumpukan perhatian dan ini menyebabkan saya tidak dapat mengekalkan ereksi. Lebih memburukkan lagi keadaan, rasa keinginan saya terhadap isteri saya juga semakin berkurangan. Bolehkah tuan membantu untuk memulihkan kebahagian rumahtangga saya dengan menggunakan rawatan Al-Quran? Terima kasih.

Jawapan:

Waalaikummussalam.  Apa yang sebenarnya berlaku ialah saudara menhadapi masalah lemah tenaga batin dan jauh lebih kompleks kerana ianya turut melibatkan peranan psikologi.  Lemah tenaga batin atau Disfungsi erektil (ED), juga dikenali sebagai mati pucuk, ialah ketidakupayaan untuk mendapatkan ereksi atau mengekalkan ereksi yang mencukupi untuk melakukan hubungan seks yang memuaskan. Kadang-kadang penyakit ini juga bersabit dengan masalah “premature ejaculation” atau cepat keluar air mani semasa bersama.
Lemah tenaga batin adalah satu keadaan yang sangat biasa, terutamanya di kalangan lelaki sudah berumur. Adalah dianggarkan bahawa separuh daripada semua lelaki berusia antara 40 dan 70 akan mengalaminya hingga ke tahap yang tertentu.

Silalah datang ke klinik Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah untuk dikenal pasti punca masalah lemah tenaga batin ini. Ini adalah kerana terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan masalah lemah tenaga batin termasuk ganguan emosi, masalah fisikal dan tidak kurang juga gangguan makhluk halus seperti sihir pemisah.

Pengenalan & Ciri-ciri Umum

Lemah tenaga batin merujuk kepada ketidakupayaan kaum lelaki untuk mengekalkan ketegangan yang mencukupi untuk melakukan hubungan seks. Kebanyakan lelaki pernah melalui kesukaran untuk mendapatkan ereksi namun ia tidak semestinya apa-apa yang perlu di bimbangkan dan hanya bersifat sementara. Jika ketidakupayaan untuk mencapai atau mengekalkan ketegangan itu berterusan selama lebih daripada beberapa minggu atau bulan, bantuan perubatan harus dicari. Lemah tenaga batin boleh menyebabkan tekanan, kebimbangan dan masalah keyakinan diri yang boleh memberi kesan negatif kepada hubungan suami isteri.

Sebilangan besar orang-orang yang mempunyai masalah lemah tenaga batin berasa malu untuk berbincang dengan doktor tentang hal itu. Ini adalah kerana ianya boleh dirawat dengan berkesan dan lemah tenaga batin juga adalah tanda dan kesan kepada masalah kesihatan asas seperti kencing manis, tekanan darah tinggi atau penyakit kardiovaskular yang boleh mengancam nyawa.

Jika masalah kesihatan asas dapat dikesan dan dirawat dengan cepat dan berkesan, masalah lemah tenaga batin boleh diatasi dan dapat diselesaikan, InsyaAllah..

Punca-punca

Punca masalah lemah tenaga batin mungkin disebabkan oleh penyakit kesihatan asas, komplikasi daripada pembedahan, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, faktor gaya hidup dan faktor psikologi. Ereksi melibatkan otak, saraf, hormon dan saluran darah. Apa-apa yang mengganggu fungsi-fungsi normal otak, saraf, hormon dan saluran darah boleh membawa kepada masalah mendapatkan ereksi. Apabila seorang lelaki menjadi seksual ataupun teruja (terangsang), otak menghantar isyarat ke zakar melalui saraf. Saraf meningkatkan aliran darah ke zakar, menyebabkan tisu berkembang dan mengeras. Oleh itu, apa-apa yang mengganggu sistem saraf atau peredaran darah boleh membawa kepada lemah tenaga batin.

Apa-apa yang menjejaskan nafsu (tahap keinginan seksual) juga boleh menyebabkan lemah tenaga batin kerana nafsu yang dikurangkan menjadikan ia lebih sukar untuk otak mencetuskan ereksi. Keadaan psikologi, seperti kemurungan (depression), boleh mengurangkan nafsu dan berlaku perubahan hormon (bahan kimia yang dihasilkan oleh badan).

Lemah tenaga batin boleh terjadi atas pelbagai sebab yang berpunca dari keadaan fizikal dan mental (psikologi). Sebab-sebab fizikal termasuk:

 • Penyempitan saluran darah ke zakar - sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi   (hipertensi), kolesterol tinggi atau kencing manis
 • Penyakit jantung atau tiroid, aliran darah yang lemah, atau gangguan sistem saraf (seperti multiple sclerosis atau penyakit Parkinson)
 • Masalah tulang belakang seperti slip disk, osteoporosis atau berlaku kemalangan yang merosakkan tulang belakang atau saraf-saraf di tulang belakang
 • Ubat-ubatan, termasuk ubat-ubatan tekanan darah, ubat-ubatan jantung, ubat-ubatan ulser peptik, pil tidur, dan antidepresan
 • Nikotin, alkohol, kokain atau penyalahgunaan dadah yang lain
 • Masalah hormon
 • Pembedahan atau kecederaan seperti kerosakan saraf dari pembedahan prostat dan kecederaan saraf tunjang

 

Sebab-sebab psikologi lemah tenaga batin termasuk:

 • Masalah hubungan seperti komunikasi yang lemah dengan pasangan
 • Kebimbangan seperti berulang perasaan keraguan dan kegagalan
 • Kemurungan seperti tekanan perasaan, ketakutan, atau marah
 • Jangkaan seksual yang tidak realistik, yang membuat seks satu bebanan dan bukannya keperluan.

 

Masalah ereksi menjadi lebih biasa dengan meningkatnya usia. Walau bagaimanapun, lemah tenaga batin boleh menjejaskan lelaki pada sebarang usia. Sebab-sebab fizikal adalah lebih biasa di kalangan lelaki lebih tua. Sebab-sebab emosi adalah lebih biasa di kalangan lelaki muda. Paras hormon rendah boleh membawa kepada masalah ereksi. Mereka juga boleh mengurangkan nafsu seks lelaki.

Dalam pengalaman kami di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah merawat pesakit lemah tenaga batin, terdapat kes-kes yang melibatkan elemen gangguan makhluk halus atau serangan jin yang menyebabkan masalah sekatan pada sistem saraf sehingga berlakunya kelemahan tenaga batin. Perkara ini juga banyak berlaku pada pasangan yang baru kahwin dan apabila terkena sihir pemisah menyebabkan kesukaran untuk bersama dan kesukaran untuk mendapatkan zuriat.  Di dalam hal ini, kebiasaannya jin dan iblis yang berada di dalam badan pesakit ini akan merosak urat-urat saraf di tulang belakang atau di dalam otak pesakit yang menguasai tenaga batin sesaorang itu.  

Tanda-tanda

Tidak mampu untuk mendapatkan ereksi atau mengekalkan ereksi yang mencukupi untuk aktiviti seksual adalah tanda yang menunjukkan mati pucuk. Masalah ini boleh muncul sendiri dalam beberapa cara seperti di bawah:

 • Adalah sementara atau muncul hanya sekali-sekala, masalah tidak mungkin menjadi serius, semua lelaki mengalami masalah dengan ereksi pada suatu masa dalam hidup mereka
 • Terjadi secara beransur-ansur dan berterusan, mungkin ada sebab fizikal; ini biasanya kes mati pucuk kronik
 • Terjadi tiba-tiba tetapi anda masih mempunyai ereksi di awal pagi dan dapat mempunyai ereksi sewaktu bersama, masalah itu mungkin mempunyai komponen psikologi, mungkin juga faktor fizikal.

 

Gejala mati pucuk berterusan mungkin termasuk:

 • Masalah untuk mendapatkan ereksi
 • Masalah mengekalkan ereksi
 • Keinginan seksual yang berkurangan

Kehadiran tanda-tanda yang disenaraikan di atas tidak semestinya bermakna anda mempunyai masalah mati pucuk, walau bagaimanpun gejala-gejala ini perlu diberi perhatian serius jika ianya berulang dan berjumpalah doktor atau datang ke Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut.

Ini kerana terdapat beberapa kes di mana setelah pergi ke hospital dan menjalani beberapa ujian termasuklah ujian kesuburan dan darah, menunjukkan semuanya berada pada paras normal tetapi mengalami tanda-tanda lemah tenaga batin terutamanya bila hendak bersama dengan pasangan.  

Rawatan moden

Lemah tenaga batin boleh dirawat pada sebarang usia. Rawatan bergantung kepada kesihatan anda secara keseluruhan dan punca-punca asas masalah. Kemajuan yang signifikan telah dibuat pada dekad yang lalu untuk merawat lemah tenaga batin. Sekarang, terdapat beberapa terapi yang boleh dipilih sebagai rawatan. Doktor anda boleh membantu anda memilih yang terbaik dan paling selamat untuk dilakukan.

Dalam beberapa kes, perubahan gaya hidup yang mudah, seperti mengurangkan berat badan, atau berhenti merokok, boleh meghilangkan lemah tenaga batin. Jika lemah tenaga batin disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu, doktor mungkin mencadangkan anda mengurangkan dos anda atau cuba ubat alternatif. Sesetengah ubat darah tinggi, ubat alahan, antidepresan, sedatif, suppressants selera makan, dan ubat ulser boleh memberi kesukaran bagi seorang lelaki untuk mendapatkan ereksi kukuh.

Kebanyakan lelaki dengan lemah tenaga batin, bagaimanapun, akan memerlukan rawatan lanjut. Pilihan rawatan untuk mati pucuk termasuk:

 • Psikoterapi (kaunseling)
 • Ubat-ubatan
 • Pembedahan
 • Fisioterapi

 

Rawatan penyakit lemah tenaga batin dengan menggunakan ayat-ayat Al-Quran

Di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, pesakit lemah tenaga batin akan diberi ayat-ayat berikut untuk mereka amalkan dan seterusnya disertai dengan doa kepada Allah untuk memohon penyembuhan. Ayat-ayat tersebut adalah:

 • Surah Yusof ayat 46 hingga 52
 • Surah Al-A’raaf ayat 56 hingga 62
 • Surah An-Nahli ayat 81 hingga 89
 • Surah Adz Dzariyat ayat 31 hingga 60.

Cara amalan ayat-ayat Al-Quran tersebut ialah, pesakit hendaklah membaca surah pertama iaitu surah Yusuf tiga kali pada waktu malam dan surah kedua iaitu surah Al A’raaf tiga kali pada waktu siang. Pembacaan ini hendaklah diamalkan setiap hari selama tiga hingga empat minggu. Selepas membaca tiga kali, pesakit perlu memohon doa kepada Allah swt untuk penyembuhan. Selepas membaca dua surah pertama tadi, pesakit hendaklah mengulang amalan-amalan tersebut dengan surah-surah yang berikutnya.

Adakala pula pesakit perlu disentuh oleh perawat kami dibahagian tulang belakang terutama di bahagian “sacral” iaitu di tulang belakang S1 hingga S5.  Urat-urat saraf di bahagian tulang belakang ini lah yang mengusai kekuatan tenaga batin sesaorang lelaki.  Urat-urat saraf dari bahagian tulang-tulang S1 hingga S5 inilah yang menghubungi aliran saraf dari otak ke bahagian kemaluan lelaki. Sekiranya urat saraf di bahagian tulang belakang “sacral” ini rosak akibat kemalangan, penyakit tulang seperti osteoporosis, penyakit slip disk atau akibat gangguan sihir, urat saraf yang rosak di bahagian ini perlu diperbetulkan.

Selain dari membaca ayat-ayat Al-Quran yang tertentu untuk membetulkan urat saraf yang rosak ini, teknik sentuhan “pressure point” yang diamalkan oleh saya dan juga para parawat saya yang hanya menggunakan jari tangan untuk menyentuh di tulang-tulang belakang tertentu, boleh memberi kesan positif kepada aliran saraf yang rosak.   Inshallah sekiranya Allah swt mengizinkan.

Adalah lebih baik sekiranya pesakit dan keluarga datang untuk berjumpa dengan perawat-perawat Al-Hidayah terlebih dahulu supaya dapat kami memeriksa jikalau ada sebarang gangguan makhluk halus dan bolehlah dirawat dan diberi ayat-ayat Al-Quran yang lain yang boleh merawat gangguan tersebut.
Dalam sebuah hadis sahih daripada Safiyah r.a. dijelaskan bahawa Rasuallah s.a.w. ada bersabda: Sesungguhnya iblis dan syaitan itu berlari dalam tubuh anak Adam menuruti pembuluh (saluran) darah - Riwayat al-Bukhari dan Muslim.

Penutup

Kepada semua pesakit di luar sana yang mengalami penyakit lemah tenaga batin, janganlah berputus asa dalam mencari cara dan berikhtiar untuk rawatan masing-masing. Janganlah hanya berserah kepada takdir. Sabar dan yakinlah bahawa pertolongan pasti akan datang bagi mereka yang mencarinya.
Dalam pengalaman kami merawat pesakit lemah tenaga batin, ada di antara mereka yang menunjukkan banyak perubahan yang positif dari segi kasih sayang didalam keluarga. Dari segi hubungan suami isteri pula lebih mesra berbanding dengan kali pertama membuat rawatan. Ada yang cepat sembuh dan ada yang lambat. Terpulang kepada yang Maha Esa untuk menyembuhkanNya kerana sebagai manusia kita perlu berikhtiar.  Walaupun ada yang masih belum sembuh, tetapi jiwa lebih tenang dan redho.
Dari Jabir Bin Abdullah radhiallahu' anhu, bahawa Rasulullah (S.A.W) bersabda,

"Setiap penyakit pasti memiliki ubat. Bila sesuatu ubat bertepatan dengan penyakitnya maka dia akan sembuh dengan seizin Allah `azza wa jalla." - HR. Muslim

InsyaAllah, dengan izin & kuasa Allah Yang Maha Penyayang, kami di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah boleh membantu anda yang mempunyai masalah penyakit lemah tenaga batin ini.
Sekian.

 

 
Misi Kami
Derma Online
Bayar Online