Kanser Payudara
( 9 Votes )
Tuesday, 22 November 2011 19:19
Pada tahun 2010, Puan Haniah pergi ke klinik untuk dapatkan ubat hormon  HRT (Hormone Replacement Therapy) kerana menghidapi Syndrome Premenopause. Sebelim mendpatkan rawatan HRT, pesakit akan menjalani pemeriksaan memogram. Semasa menjalani pemeriksaan memogram , doktor mengesan ketulan ketumbuhan di bahagian payudara kirinya dan doktor telah mengesahkan ketulan itu adalah kanser tahap 2. Pn Haniah telah menjalani pembedahan membuang ketumbuhan (lumpectomy) pada payudara kirinya serta menjalani sesi kimoterapi sebanyak 6 kali dan radiaterapi 20 kali.

Pada awal tahun 2011, beliau mendapat “relapse” kanser di payudara kiri yang sama. Doktor mengesahkan kanser telah merebak ke bahagian kelenjar di lengan kiri dan kanser tahap 4. Untuk rawatn kanser yang ke-2, Pn Haniah tidak menjalani sebarang rawatan kimoterapi dan radiaoterapi di hospital tetapi beliau telah mendapatkan rawatan alternatif di Pusat Rawatan Al-Hidayah. Beliau telah mendapat rawatan sebanyak 10 kali di Pusat rawatan Al-Hidayah dan keputusan biopsy di hospital pada May 2011 didapati ketulan di payudara kirinya menjadi mengecil dan tiada lagi sel kanser yang aktif. Pn Haniah juga merupakan jemaah umrah yang mendapat rawatan di Mekah anjuran Pusat Rawatan Al-Hidayah pada bulan Jun baru-baru ini.

Surah – surah yang beliau amalkan :

  • Al-A’raf surah 7,ayat 169 – 184
  • Al-Qashash surah 28, ayat 68 – 88
  • Al-A’raf surah 7, ayat 101 – 127
  • Ibrahim surah 14, ayat 9 – 22
  • Al- Zhummar surah  39, ayat 42 – 55
  • Al-Syuaara surah 26, ayat 185 - 227

Kesimpulan :
  • Kimoterapi dan radioterapi tidak dapat mematikan sel tetapi ianya hanya boleh melemahkan sel-sel kanser dan menjadikan sel-sel kanser tidak aktif.
  • Ini  terbukti didalam kes ini dimana, Pn Haniah telah menjalani rawatan kimoterapi dan radioterapi pada tahun 2010 dan telah tumbuh semula ketulan sel kanser di bahagian payudara kirinya pada tahun 2011.

TESTIMONI PESAKIT UNTUK ‘SEGMEN SYIFA’ PADA 5 OGOS 2011

NAMA PESAKIT     : PUAN HANIAH BT DAUD
ASAL                       : REMBAU, NEGERI SEMBILAN
 
Misi Kami
Derma Online
Bayar Online